Защо да изберем грамофон пред цифров източник?
Защо да изберем грамофон пред цифров източник?

Грамофоните са популярен избор за любителите на музиката от десетилетия. С възхода на дигиталната музика някои може да си помислят, че грамофонът е остарял, но всъщност популярността му се възражда. Много аудиофили се кълнат в топлото качество на звука и носталгичното усещане на виниловите плочи. В тази статия ще се потопим в света на грамофоните и ще проучим защо те продължават да бъдат обичан музикален източник.

Първо, нека дефинираме какво е грамофон. Грамофонът е въртяща се платформа, която върти винилови плочи, докато игла или стилус чете жлебовете на плочата и преобразува вибрациите в електрически сигнал. След това този сигнал се изпраща към усилвател и накрая към тонколони, произвеждайки звук.

Едно от основните предимства на грамофоните е качеството на звука. Виниловите плочи имат топлина и дълбочина на звука, които много хора предпочитат пред цифровите формати. Това е така, защото аналоговият звук се улавя по различен начин от цифровия звук, като жлебовете на записа улавят всеки нюанс и финес на оригиналния запис.

Друго предимство на грамофона е физическото изживяване. Възпроизвеждането на плоча включва физическо боравене с плочата, поставянето й върху грамофона и внимателно спускане на иглата върху жлебовете. Това е тактилно и завладяващо изживяване, което свързва слушателя с музиката по начин, който цифровите формати не могат да възпроизведат напълно.

Когато става въпрос за закупуване на грамофон, трябва да имате предвид няколко ключови фактора. Първо, ще искате да се уверите, че въртящият се плотер има игла с добро качество. Това е, което чете жлебовете на записа, така че е важно да инвестирате в такъв с добро качество за оптимално качество на звука.

След това ще искате да обмислите вида на грамофона, който искате.Има два основни типа грамофони: с ремъчно задвижване и с директно задвижване. Грамофоните с ремъчно задвижване са по-тихи и произвеждат по-малко вибрации, което може да доведе до по-добро качество на звука. Грамофоните с директно задвижване са по-издръжливи и често се използват от диджеите за скречинг и други ефекти.

И накрая, ще искате да помислите за цялостното качество на изработката на грамофона. Потърсете грамофон, който е изработен от висококачествени материали и има здрава основа, за да предотврати влиянието на вибрациите върху качеството на звука.

В заключение, грамофоните продължават да бъдат обичан музикален плейър поради топлото им качество на звука, физическото изживяване и цялостния фактор на носталгия. Когато купувате грамофон, не забравяйте да вземете предвид фактори като качеството на иглата, вида на грамофона и качеството на изработката, за да осигурите възможно най-доброто звуково изживяване. Така че избършете праха от старите винили и дайте шанс на грамофона – може просто да се влюбите в звука отново.

3 Comments

 • hem6tabiqhem6taeba април 11, 2023

  Не сте у ред че да пишете такива глупости. Няма такова нещо като цифров звук. Звукът винаги си е бил аналогов. Другото – каква топлина и т н, щом сегашните плочи са дефакто копия на цифров запис?!? Има и оше много да ви пиша по въпроса, но ми омръзна вече…

  • Aspero април 11, 2023

   Здравейте,

   Благодарим Ви за споделеното мнение. В случая става въпрос за „цифров звук“, за да не се налага да поясняваме за цифрови преобразуватели и т.н. Звукът в природата винаги е бил аналогов, такъв ще остане и така ще го възприемаме. В статията се обръща особено внимание на връзката, която се създава между слушател и музикално произведение, което се допълва много добре от грамофона и специалното отношение към него. Ние високо ценим мнението на хората, които са привърженици на цифровите източници, но също така хората, на които грамофоните са страст, много добре знаят, че на всяка плоча пише дали е направена от оригиналните ленти или от цифрови източници. Това съответно определя и цената на плочата. Освен всичко това, винилът е един много красив предмет, който всеки един колекционер ще оцени. Не бива да се подценява и естествената красота на грамофона и неговия електромагнетизъм.
   Все пак най-важното при слушането е усещането и настроението, което то носи. 🙂

  • Кирил април 12, 2023

   Подобна глупост може да напише само някой, който не слушал един и същ албум на плоча и CD. Трябва да си глух за да не усетиш разликата в полза на винила.

Comments are closed.