Съгласуване на импеданса между тонколоните и усилвателя
Съгласуване на импеданса между тонколоните и усилвателя

Когато става въпрос за избор на озвучителни тела за вашия усилвател, един от най-важните фактори, които трябва да имате предвид, е импедансът. Импедансът е мярка за противопоставянето на потока от електрически ток и обикновено се измерва в ом (Ω). Импедансът на вашия усилвател и вашите тонколони трябва да съвпада, или рискувате да повредите оборудването си.

Има три основни вида импеданс на озвучителните тела: 4 Ω, 8 Ω и 16 Ω. Като цяло озвучителните тела с по-висок импеданс изискват повече мощност, за да бъдат управлявани, отколкото озвучителните тела с по-нисък импеданс. Ето кратко ръководство, което ще ви помогне да изберете правилните тонколони за вашия усилвател:

 1. Усилвател с импеданс 4 Ω :
  Ако вашият усилвател е проектиран за 4 Ω, тогава ще трябва да потърсите озвучителни тела с импеданс от 4 Ω или повече.
  Тези озвучителни тела обикновено са проектирани с по-голяма чувствителност и изискват по-малка мощност за постигане на необходимото звуково налягане.
 2. Усилвател с импеданс 8 Ω:
  Ако вашият усилвател е проектиран за 8 Ω, тогава ще трябва да потърсите озвучителни тела с импеданс от 8 Ω или повече. Тези озвучителни тела са най-често срещаният тип и обикновено се управляват по-лесно от озвучителните тела с 4 Ω. Те също така са по-благоприятни за несъответствията на усилвателя и могат да се използват с по-широка гама от усилватели.
 3. Усилвател с импеданс 16 Ω:
  Ако вашият усилвател е 16 Ω, тогава ще трябва да потърсите озвучителни тела с импеданс от 16 Ω. Тези озвучителни тела са по-рядко срещани от озвучителните тела с 4 Ω и 8 Ω, но могат да бъдат полезни в определени ситуации. Те обикновено са по-лесни за управление от озвучителните тела с 4 Ω, но може да не са толкова ефективни.

Разлежданите случаи касаят най-вече усилватели с транзисторни крайни стъпала. При ламповите усилватели се препоръчва импедансът на усилвателя да съвпада с импеданса на озвучителните тела като импедансът на озвучителните тела трябва да доколкото е възможно по-еднакъв за различните честоти. Причината за това е в изходните трансформатори при ламповите усилватели, които се изчисляват за работа с определен импеданс.

Като цяло, най-добре е да съобразите импеданса на вашите озвучителни тела с импеданса на вашия усилвател. Въпреки това е важно да се вземат предвид и други фактори като чувствителност, мощност и честотна характеристика, когато избирате озвучителни тела. Избирайки правилните озвучителни тела за вашия усилвател, можете да гарантирате, че ще получите възможно най-доброто качество на звука и ще избегнете повреда на вашето оборудване.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *